One Happy Life!

One Happy Life!

niedziela, 27 lipca 2014

Oat milk - 5, 7 or 15 minutes!!! [vegan] [lactose intolerant]

Mleko roślinne wzbudza wciąż dużo emocji i uchodzi za “fanaberię”. A przecież mleko roślinne ma same zalety! Jest mniej kaloryczne niż zwierzęce, nie zawiera cholesterolu, nie powoduje alergii, mogą je pić wszyscy (również ci z  nietolerancją laktozy) a do tego może być bardzo tanie! Zebrałam dla was 3 przepisy na mleko owsiane - do przygotowania w 5, 7 i 15 minut! Mleko owsiane idealnie nadaje się do wypieków, puddingów czy koktajli owocowych, a prostszego do przygotowania nie ma!

Plant milk is still a hot topic, as many call it a “whim”. A shame, because plant milk has many benefits compared to animal milk! It has less calories, no cholesterol, it doesn’t cause allergies, it is perfect fot the lactose-intolerant  and can be really cheap! I assmbled here 3 recipies for oat milk, that you can prepare in 5, 7 or 15 minutes! Oat milk is perfect for baking, puddings or friut milkshakes! It is also the easiest to prepare!






SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION

Składniki: 

- przegotowana woda
- płatki owsiane (zwykłe, mogą być górskie)


Mleko w 5 minut:

Proporcje: 1 łyżka płatków na 100 ml. wody.

- Umieć płatki w blenderze (jeśli masz kielichowy, zwykły też sobie poradzi - uzyj wysokiego naczynia). Zalej wodą.
- Miksuj ok. 1 minuty.
- Przecedź przez drobne sitko lub gazę.


Mleko w 7 minut

Proporcje: 1 szklanka płatków na 3 szklanki wody

- Płatki zalej wodą i odstaw na kilka godzin.
- Kiedy nasiąkną, zblenduj je wraz z wodą w której się moczyły.
- Przecedź przez drobne sitko lub gazę.


Mleko w 15 minut

Proporcje: 1 szklanka płatków na 4 szklanki wody

- Płatki zalej wodą i ugotuj do miękkości.
- Kiedy nieco ostygną, zblenduj je wraz z wodą w której się gotowały.
- Przecedź przez drobne sitko lub gazę.


Każdy w powyższych przepisów pozwala osiągnąć nieco inne mleko - od najbardziej rozwodnionego (które osobiście lubię najbardziej!), do gęstego. Jeśli nie odpowiada Wam konsystencja, nie bójcie się dodać wody! 

Mleka tak naprawdę nie trzeba przecedzać, to zależy od preferencji. Zwłaszcza wersja gotowana jest smaczna w całości.

Mleko owsiane w będzie się rozwarstwiać. Przed użyciem wystarczy wstrząsnąć butelką.
Mleko w wersji gotowanej postoi w lodówce nawet tydzień, pozostałe 2-3 dni, nie warto więc robić go zbyt wiele na zapas.

Jeśli naturalny smak Wam nie odpowiada, spróbuje mleko dosolić, albo odwrotnie - dodać cukru, miodu, syropu z agawy lub cukru waniliowego.





ENGLISH VERSION STARTS HERE


Ingredients:  - boiled water (cooled down)- oats



Milk in 5 minutes:

Proportions: 1 tbsp of oats to every 100 ml of water

- Put oats in a blender (if you only have hand blender, it wil be fine too). Cover with water.
- Blend for about 1 minute.
- Strain.


Milk in 7 minutes:

Proportions: 1 cup of oats to every 3 cups of water

- Mix owats with water and let it rest for couple of hours.
- When oats get soft, blend your mixture.
- Strain.


Milk in 15 minutes:

Proportions: 1 cup of oats to every 4 cups of water

- Mix oats with water and cook them till they get tender.
- When they cool down, blend them with the water they were cooked in.
- Strain.



Each recipie gives you a bit different milk - from the most watery one (which I prefer), to a dense one. If you find the consistency too thick, you can always add more water!! 

You don’t absolutely need to strain the milk if you don’t want to. Especially the cooked one is tasty without it. 

Oat milk will stratify. You just need to shake the bottle before pouring it out. 

The cooked version can stay in the fridge for a week, other types fo 2-3 days, so don’t make too much in advance. 

If you don’t like the natural taste, try adding a pinch of salt or to sweeten it with sugar, honey, agava syrup or vanilla sugar.


ENGLISH VERSION STARTS HERE

3 komentarze:

  1. Jeżeli chodzi o domowe mleka roślinne, to robiłam ostatnio kokosowe i nie wyszło mi chyba do końca :( Ale ten przepis na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kokosowego jeszcze nie testowalam - może pokuszę się w dalszej kolejności bo uwielbiam kokosa :D
    Owsiane jest naprawdę proste, daj znać, jak ci wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mleko w 7 minut ? I odstaw płatki na kilka godzin .... łeeeee...
    Coś tu nie gra, to ja już wolę wersję pięciominutową ;p

    OdpowiedzUsuń