One Happy Life!

One Happy Life!

poniedziałek, 28 lipca 2014

Fast&fit 350kcal dinner

Czasami nie mamy za dużo czasu na przygotowanie zdrowego posiłku po pracy. Albo nie mamy chęci. Potrawka, którą dziś Wam przedstawię jest bardzo zdrowa, niskokaloryczna bo ma około 350kcal i szybka w przygotowaniu. Podane proporcje są dla 2 osób.

Sometimes you do not have much time to prepare a healthy meal after work. Or we do not have the desire. Stew, which I will present to you today is very healthy, low in calories because it has about 350kcal and quick to prepare. These proportions are for 2 person.



Potrzebujemy:

120 g Makaron razowy lub kasza jęczmienna, pęczak
10 g Oliwa z oliwek
300g por
300 g Wywar z włoszczyzny lub bulion warzywny z kostki
220 g Mleko spożywcze 1,5 % tłuszczu
80 g Szynka parmeńska (szwarcwaldzka lub serrano)
10 g Oliwa z oliwek
15 g Ser, Parmezan tarty
Gałka muszkatołowa, szafran

Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj pokrojonego pora, dusić nie rumieniąc przez około 5 minut na małym ogniu. Jeżeli decydujesz się na makaron, ugotuj go przed dodaniem do całego dania al dente w osobnym garnku (ja zamiast gotować 12 minut gotuje 6 min). Dodaj makaron/kaszę i mieszaj przez około 2 minuty. Następnie dodaj gałkę muszkatołową , roztarty szafran (ja czasem używam przyprawa do paelli lub kurkumy, które są tańsze) oraz bulion. Gdy cały bulion zostanie wchłonięty przez kaszę, dodać mleko. Kasza powinna być ugotowana al dente. W tym czasie na drugiej patelni zrumienić szynkę. Patelnię z kaszą odstawić z ognia, dodać parmezan i wymieszać. Podać z szynką. Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem.


We need:

120 g of wholemeal pasta or pearl barley  
10 g of olive oil  
300g of leek 
300 g of carrots broth or vegetable broth cube  
220 g of milk milk 1.5% fat  
80 g of Prosciutto di Parma (Serrano ham or schwarzwälder schinken)  
10 g of olive oil  
15 g cheese, grated parmesan
Nutmeg, saffron

Heat the oil in a frying pan. Add sliced ​​leek and cook for about 5 minutes on low heat. If you decide to use pasta, cook it before adding it to the entire dish al dente in a separate pot (I cook for half a time that is wtoten on the box). Add pasta / pearl barley and stir for about 2 minutes. Then add the nutmeg, crushed saffron (I sometimes use a seasoning for paella or turmeric, which are cheaper) and broth. When all the broth is absorbed into the grits, add milk. Barley should be cooked al dente. On the other pan fry the ham. Dish serve with ham and parmesan. Sprinkle with freshly ground pepper.




4 komentarze:

  1. A śmietana może być, ewentualnie jogurt typu greckiego? Od dzieciństwa nie spożywam mleka, nawet kakao mnie nie kusi. Też często kombinuję podobnie, wolę szybkie proste danie, zamiast odgrzewanego z wczoraj :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chodziło o zrobienie sosu beszamelowego, ale wydaje mi się, że jogurt mógłby być. Śmietana jakoś mi nie pasuje, ale zawsze spróbować można!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam wszystko, co ma szynkę szwarcwaldzką! :) więc i to musi być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie:) Przyrządzam podobne danie, ale z wędzonym łososiem - też pasuje

    OdpowiedzUsuń