One Happy Life!

One Happy Life!

sobota, 19 lipca 2014

Basil lemonade and grilled garlic - grill chronicles part 3! [vegan][vegetarian]

W ostatniej części mojego miniporadnika dla chcących grillować zdrowiej przedstawię Wam dwa zaskakujące smaki jakie odkryłam tego lata. Pierwszy to bazyliowa lemoniada - pyszna, orzeźwiająca alternatywa dla gazowanych napojów. Drugi to grillowany czosnek - na pierwszy rzut oka przerażająca, ale pysznie zaskakująca przekąska!

In the last part of my mini barbecue guide I will show you two of the suprising flvours that I discovered this summer. First is basil leonade - delicious and refreshing alternative to soda. Second one is grilled garlic - scary at first, but really tasty snack!



SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION

BAZYLIOWA LEMONIADA

Pierwszy raz zetknęłam się z nią w vegańskiej burgerowni Krowarzywa (która zasługuje na osobny wpis!) i próbowałam odtworzyć przepis :) w sieci znajdziecie wiele wersji, ale moje jest maksymalnie uproszczona i odchudzona!

Składniki:
- 2 cytryny
- pęczek bazylii (ok. 20 listków)
- cukier - 3 łyżki (można mniej lub więcej!)

Czas przygotowania: 5-10 minut

Obierz cytrynę ze skórki zostawiając jak najmniej białego miąższu (psuje kolor napoju), pokrój w ćwiartki i wyjmij pestki. Cytrynę i umyte liście bazylii wkładamy do dzbanka, posypujemy cukrem. Blenderem miksujemy je na gładką masę po czym, dolewamy wody - w sumie powinniśmy mieć ok 1 litra lemoniady. Można ją odcedzić z pozostałości miąższu, ale mi on smkauje :)

Napój podajemy schłodzony i/lub z kostkami lodu, ale dzięki odświeżającemu smakowi bazylii nawet po ocieplaniu w letnim słońcu, lemoniada  wciąż będzie miała orzeźwiający smak!

GRILLOWANY CZOSNEK

Byłam bardzo nieufna co do tej przekąski kiedy znajomy pokazał mi się pierwszy raz, ale jest naprawdę pyszna! Grillowanie sprawia, że smak czosnku staje się bardzo łagodny i zupełnie znika brzydki zapach z ust!

Składniki:
- cała główka czosnku

Czas przygotowania: 1 minuta



Główkę czosnku kładziemy na grillu - w całości, bez obierania. Musimy jednak “wyczuć” moment, kiedy danie jest gotowe. Najlepiej ścisnąć czosnek od góry i sprawdzić, czy już zmiękł. Grillowany czosnek je się ząbkami - odrywamy jeden, obcinamy koniuszek i wyciskamy zawartość wprost do ust. Pyszne, proste, tanie i idealne do piwa, na które możemy sobie chyba pozwolić, skoro jedliśmy cały wieczór tak zdrowo!



ENGLISH VERSION STARTS HERE

BASIL LEMONADE

The first time I bumped into lemonade like this in veganburger Krowarzywa and I tried to repeat the taste. You can find many modifications online, but mine is the simpliest and lightest of them all!

Ingredients:
- 2 lemons
- about 20 basil leaves
- sugar - 3 spoons (you can ad more, or less)

Preparation time: 5-10 minutes



Peel the lemon, try to leave as little of the white stuff as possible (it ruins the colour), cut it in quarters and throw the seeds away. Chopped lemon and washed basil leaves put into a jug, top with sugar. Blend them togheder till you get a smoothe paste, than add water - you should have about 1 liter of lemonade! You can train the pulp if yu want, but I like to leave it!

Try to serve it cooled down or/and with ice cubes, but the most amazing thing about this lemonade is, that even if it gets warmer, thanks to the basil it will be still very refreshing!


GRILLED GARLIC

I was very sceptical when my friend showed it to me for the first time, but this snack is really delicious! Grilling makes the garlic taste delicate, savoury and eliminates bad breath!

Ingredients:
- whole garlic

Preparation time: 1 minute




Just put the garlic on your barbecue, that’s it. The only difficult part is, that you have to “feel” when it is ready. The easiest way is to squeeze the top of the bulb - it should be tender inside. You can eat it clove after clove - just take one out, cut (or bite) the end end squeeze out the insides straight to your mouth. Delicious, easy, cheap and perfect with the beer, that you toally deserve after eating so healthy (but try to stick with one :))!








1 komentarz:

  1. Fajny blog, piszesz bardzo ciekawie. :)

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń