One Happy Life!

One Happy Life!

sobota, 12 lipca 2014

Grilled onion and mushrooms - Grill chronicles part 1 [vegan][vegetarian]

Cześć! Sezon na grillowanie w pełni! Już przychodzą Wam na myśl te wszystkie ociekające tłuszczem kiełbasy, karkówki i kaszanki, prawda? Nie twierdzę, że nie jest to smaczne, ale efekty takiego jedzenia nosimy na udach i brzuchach cały rok! Poza tym, co pozostaje wegetarianom? Mam na to sposób! Zapraszam na mini serię ekstremalnie prostych, ale przepysznych pomysłów na zdrowe grillowanie!

Hello! The barbecue season is here! Surely you are thinking now about greasy sousages, steaks and hamburgers, right? I don't say they are not tasty, but the consequences of such diet will be visible on our tights and bellys for whole year! Also, what can vegetarians do? I know! Check out my miniseries of extremely easy, but absolutely delicious, healthy barbecue recipies!


A Ty co masz na swoim stole przy grillu?
What is on your summer barbecue table?



SCROLL DOWN FOR THE ENGLISH VERSION :)

Pomysł nr 1 - Grillowana cebula z pieczarkami

Chociaż na pierwszy rzut oka brzmi to nieatrakcyjnie, zaufajcie mi - jest absolutnie, niesamowicie PYSZNE! Na ostatnim grillu fani kiełbasy rozkradli mi to danie w mig! Przygotowanie to chwila, a efekty są naprawdę spektakularne!

Składniki:
- cebula (najlepiej dymka, razem ze szczypiorkiem; zwykła też nie będzie zła)
- pieczarki
- sól morska i pieprz ziołowy (pieprze niekoniecznie)

Potrzebna również folia aluminiowa.

Czas przygotowania: 5 minut



1. Cebulę dymkę umyj i przekrój na krzyż. Szczypiorek posiekaj. Zwykłą, małą cebulę kroi się podobnie, jedynie jeśli będzie duża lepiej pokroić ją w piórka, żeby szybciej się ugrillowała. Pieczarki umyj (nie trzeba obierać!) i pokrój na krzyż, a małe tylko na pół.

2. Warzywa połóż na kawałku folii aluminiowej i posól. Jeśli lubisz ostrą wersję, można dodać pieprzu ziołowego, jednak sama sól moim zdaniem wystarczy). Zawiń warzywa w aluminiowy koszyczek otwierany u góry. Nie powinien być zbyt ciasny, ale musi być możliwie szczelny, inaczej warzywa wyschną.

3. Grillujemy! Czas grillowania zależy od żaru, więc trudno to oszacować. Prawdopodobnie ok. 10 minut. Koszyczek z folii można otworzyć i sprawdzić, jak wygląda jedzenie. To wszystko!

Ekstremalnie proste, a danie jest soczyste, grillowana cebula słodka i rozpływająca się w ustach a pieczarki bardzo delikatne. Nie muszę chyba przypominać, że porcja ma mniej kalorii niż jeden gryz tradycyjnej kiełbasy z grilla?  Smacznego!

Idea number 1 - grilled onion with mushrooms

It may seem a little bit unnattractive at first glance, but trust me - it is absolutely HEAVENLY! During the last barbecue meat eaters stole all my food immediately! Preparation takes no-time and the effects are amazing!

Ingredients:
- Small, fresh onions with chives (a standard onion will do too!)
- mushrooms
- sea salt and herbal pepper (pepper is not really necessary)

You will also need some tin foil.

Preparation time: 5 minutes


1. Wash the onion and cut it in qarters. Chop the chives. If the onion is big cut it in finer pieces to make it grill faster. Wash mushrooms (you don't have to peel them!) and cut in quarters, the smaller ones in half.

2. Put the vegetables on tin foil and sprinke with sea salt. You can add herbal pepper if you like, but i personally prefer not to. Create a small tin foil basket (opening at the top) - not to small, but as hermetic as you can, as the vegetables may become dry and burn if it's open.

3. Barbecue time! It's difficult to estimarte cooking time, but i will say around 10 minutes - you can always open the foil and check if it's ready yet. The moshrooms will loose their juices and the onion should become tender. That's all!

Extremely easy, but the dish is savoury, grilled onion sweet and tender end the mushrooms just melt in your mouth! I think that I don't have to add, that a portion has way less calories than just one bite of a greasy sausage? Bon appetit!

Fatalne zdjęcie, robione o zmierzchu... Ale danie pyszne!
Terrible foto made at twilight... But the food was gorgeous!

Mój pies dostał depresji przez mój "talent" fotograficzny...
My dog got depressed by my photographic skills...






5 komentarzy:

  1. wydaje się smaczne, można tak naprawdę dodac tam inne warzywa, takie jak np. paprykę czy cukinię :) zupełnie coś innego, ale i smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie tak - naprawdę odgranicza nas tutaj tylko nasza kreatywność (choć jedne warzywa znoszą grillowanie lepiej od drugich). Przedstawię jeszcze kilka moich małych odkryć, ale zachęcam do eksperymentów! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis :D będę musiała go wypróbować. Polecam kiedyś wypróbować grill gazowy jedzonka jest zdrowsze i jednocześnie smakuje wyśmienicie :) <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie lenie grillowanie ;) Jedzenie na łonie natury wspólnie z przyjaciółmi to super wydarzenie. Dla mnie od kilku sezonów numerem jeden jest grill gazowy weber, idealny sprzęt dla fanów pieczonego jedzonka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam ale pyszności :) Też kiedyś mieliśmy takiego grilla ale z uwagi na to, że imprezy u nas na działce stały się już tradycją razem z mężem postanowiliśmy zainwestować w grill ogrodowy, taki bardziej profesjonalny. Na https://polgrill.pl/ znaleźliśmy grill firmy Broil King. Mój mąż czytał, że bardzo dobre grille robią i szukał takiego właśnie. Powiem szczerze, że dania z grilla wychodzą jeszcze lepsze i co najważniejsze przygotowanie ich zajmuje mniej czasu. Myśleliście o zakupie takiego grilla ogrodowego?

    OdpowiedzUsuń