One Happy Life!

One Happy Life!

piątek, 27 czerwca 2014

Asparagus with tuna, summer light dinner

Sezon na szparagi jeszcze trwa, dlatego pokaże jak zrobić pastę z tuńczyka i szparagów z makaronem razowym. To na prawdę szybkie i proste danie! A więc przygotujcie:
·         0,5 kg szparagów
·         Puszkę tuńczyka w sosie własnym
·         Małą cebulę
·         Zioła prowansalskie (1 łyżeczka wystarczy)
·         Jogurt naturalny (około 70 g)
·         Sól, pieprz do smaku



The asparagus season is still going on, so I will show you how to make a paste with tuna and asparagus with wholemeal pasta. It's really quick and easy dish! So get ready:
0.5 kg of asparagus
A can of tuna in Brine
A small onion
Herbs de Provence (1 teaspoon is enough)
Natural yoghurt (about 70 gr)
• Salt and pepper to taste



Szparagi żeby były jędrne, nie włókniste należy przełamać. W tym celu chwytamy 2 końce szparagów i zginamy na pół. Końcówki możemy wyrzucić bo będą twarde a część z główką kroimy na mniejszcze części. Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy, w między czasie nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente zgodnie z instrukcją (zazwyczaj koło 7-9minut). Do cebulki dodajemu szparagi, które nabiorą ładnego, zielonego koloru. Gdy będą miękkie dodajemy tuńczyka, chwilę podsmażamy ale nie za długo żeby tuńczyk nie był suchy. Na koniec dodajemy jogurt i przyprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem. Wszystko mieszamy z ugotowanym makarone i voila! Smacznie, zdrowo i piątkowo (bo z rybą).


 Break asparagus to be firm not fibrous. To do this, grab the two ends of the asparagus and bend in half. Tips can be discarded because they are hard and some of the head, cut into smaller parts. Cut the onion and fry in a pan, in the meantime you set the water for pasta and cook al dente according to instructions (usually near 7-9 minutes). To onion add asparagus that will get nice deep green colour. When they are soft, add the tuna and fry everything together but not to long to tuna don't be dry. At the end, add the yogurt, season with herbs, salt and pepper. All mix with cooked pasta and voila! Tasty and healthy.

 



4 komentarze:

  1. Od dawna jestem ciekawa szparagów, ale nie wiedziałam, jak je przyrządzić. Ten przepis muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chciałam odtworzyć danie, które kiedyś jadłam w Rzymie i bardzo mi smakowało!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry i szybki przepis, testowałam w poniedziałek.
    Ania.

    OdpowiedzUsuń