One Happy Life!

One Happy Life!

niedziela, 3 sierpnia 2014

Hummus! Fast & yummy! [ vegan ][ vegetarian ]

Hummus to arabska pasta z cieciorki z dodatkami. Podawana jest razem z pieczywem, tworząc smaczny, sycący i zdrowy posiłek. Hummus można kupić, ale można też w kilka minut przygotować w domu. Nie bójcie się, mój przepis na to egzotyczne danie jest przystosowany do polskich warunków - bez trudnych do zdobycia składników, za to szybko, prosto i smacznie!

Hummus is an oriental paste made mainly form chickpeas. If you combine it with good bread, you get a very tasty and healthy meal. You can buy it, but you can also make it in few minutes in your own kitchen. Don’t be afraid - my recipie for this oriental dish is “westernized”, so that you can get all the ingredients in your store but it still is very quick and delicious!



SCROLL DOWN FOR THE ENGLISH VERSION

Składniki:
  • cieciorka z puszki (odsącz ziarna, ale zostaw płyn)
  • cytryna
  • nieduży pęczek pietruszki
  • ząbek czosnku (ja lubię czosnek, więc daję nawet 3!)
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka kminku (preferencyjnie kumin)
  • oliwa z oliwek
Czas przygotowania: 10 minut

  • Do kielicha blendera wrzuć cieciorkę, następnie kminek (jeśli masz, użyj kuminu, a jeśli masz młynek – zmiel go najpierw), czosnek, pociętą pietruszkę (w całości będzie wkręcać się w blender) oraz cytrynę (może być wyciśnięta lub pokrojona, ale bez pestek).
  • Dodaj sezam - jeśli masz taką możliwość, zamiast sezamu użyj pasty tahini. Jeśli nie, możesz ją zrobić, ale można też po prostu podprażyć sezam na suchej patelni, aż zbrązowieje.
  • Dodaj 4 łyżki oliwy z oliwek i zacznij blendować. Poszukujemy konsystencji gęstej pasty. Jeśli w tym momencie hummus jest suchy, możesz albo dodać oliwy (tak robi się tradycyjnie) do czasu osiągnięcia porządanej konsystencji, lub (wersja light) dolać odrobinę płynu z puszki.
Gotowe! Humus jest pyszny z lekko utostowanym, chrupiącym chlebem albo przeciwnie – z jeszcze gorącym pieczywem prosto z pieca.

Mimo uproszczenia przepisu, mój hummus jest naprawdę smaczny i doskonały do kanapek! Na zdjęciu jest bardzo zielony, bo dodałam wyjątkowo dużo pietruszki. Polecam jednak nie używać jej zbyt wiele, bo trochę zanika wtedy smak cieciorki.


Smacznego!


Wszystko, czego potrzebujesz!
Everything you need!

ENGLISH VERSION STARTS HERE

Ingredients:
  • canned chickpeas (strain it, but keep the liquid)
  • 1 lemon
  • 1 small cluster of parsley
  • 1 clove of garlic (I like to add more, up to 3!)
  • 3 tbsp of sesame
  • 1 tsp of cumin
  • olive oil
Preparation time: 10 minutes.

  • Put in your blender chickpeas, cumin (is you can, grind it before), garlic, parsley (cut it a little bit, otherwise it will screw into the blades) and lemon (you can squeeze it or just cut peel and cut, but watch out for seeds). 
  • Add sesame - if you can, use tahini paste insted. If not, roast it on a dry pan till it gets brown.
  • Add 4 tbsp of olive oil and blend. We are looking for a dense, but smooth pase. If it is too dry, you can either add more olive oil (traditional version), or add some of the chickpea can water (to keep it lighter).
Done! Hummus is delicious with toasted wholegrain bread or on the contrary - with bread still hot from the bakery. Of course, you can eat it with what yu want! 

My recipie is simplified, but my hummus is  really tasty and perfect for sandwiches! On the photos it is quite green as I used a lot of parsley, but I advice you not to do so, as it kills the chickpea taste.


Bon appetit!

Nie mam blendera kielichowego, więc radzę sobie tak!
This is how I blend my hummus!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz