Pyszna, chrupiąca, do tego zdrowe i pełne białka – najłatwiejsza na świecie przekąska z cieciorki z łatwością zstąpi Ci tłuste chipsy i pozwoli zgubić parę kilo.
Delicious, crispy, healthy and full of protein - the easiest chickpea snack on the planet will surely soon replace chips on your table and let you loose few pound is no time!
Delicious, crispy, healthy and full of protein - the easiest chickpea snack on the planet will surely soon replace chips on your table and let you loose few pound is no time!
SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION
Składniki All the ingredients |
Składniki:
- 1 puszka cieciorki
- przyprawy (przykładowo: sos chilli, paparyka, granulowany czosnek, sól, pieprz)
- 1 łyżeczka oliwy
Czas przygotowania: 10 minut (+ 30 min. pieczenie)
- Cieciorkę dobrze odsącza, możesz pomóc sobie ręcznikiem papierowym, musi być sucha! Można użyć też zwykłej cieciorki, ale trzeba ją najpierw namoczyć na noc, a potem jeszcze gotować ok. 1 godziny.
- Do miski wlej łyżeczkę oliwy i dodaj przyprawy. Wymieszaj w celu otrzymania gładkiej, gęstej pasty. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody.
- Wrzuć do miski cieciorkę i dobrze wymieszaj z przyprawami. Teraz wysyp cieciorkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok. 30 minut w 180°C. Warto co jakiś czas potrząsnąć blachą.
Cieciorka najlepsza jest prosto z pieca, ale zachowuje świeżość przez jeszcze dzień. Może zastąpć chipsy lub inną niezdrową przekąskę. Można też wrzucić ją do plastikoej torebeczki i zabrać ze sobą w drogę! O wiele lepiej sięgnąć po nią na mieście niż po batonik czy kebaba. Wypróbuj też swoich ulubionych przypraw – ogranicza Cię tylko wyobraźnia!
Dodawanie przypraw i wykładanie cieciorki na blachę Adding spices and putting chickpeas on the baking sheet |
ENGLISH VERSION STARTS HERE
Ingredients:
- 1 can of chickpeas
- spices (I used chilli sauce, paprika, powderedgarlic, salt and pepper)
- 1 tsp of olive oil
Preparation time: 10 minutes (+30 minutes baking)
- Strain the chickpeas well. You can use paper towels - it has to be quite dry. You can also use natural chickpeas, but you first would have to let it soak overight and then cook it for about one hour.
- Put 1 tsp of olive oile and your spices in a bowl. Stir till you get smooth paste - if you need you can add few drops of water.
- Put chickpeas in the bowl and mix well with the spices. Now put it on a baking tray lined with baking sheet. Roast for about 30 minutes in 180°C. You can shake the tray once or twice during this time, to make it roast more evenly.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz