Sometimes you do not have much time to prepare a healthy meal after work. Or we do not have the desire. Stew, which I will present to you today is very healthy, low in calories because it has about 350kcal and quick to prepare. These proportions are for 2 person.
Potrzebujemy:
120 g Makaron razowy lub kasza jęczmienna, pęczak
10 g Oliwa z oliwek
300g por
300 g Wywar z włoszczyzny lub bulion warzywny z kostki
220 g Mleko spożywcze 1,5 % tłuszczu
80 g Szynka parmeńska (szwarcwaldzka lub serrano)
10 g Oliwa z oliwek
15 g Ser, Parmezan tarty
Gałka muszkatołowa, szafran
Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj pokrojonego pora, dusić nie rumieniąc przez około 5 minut na małym ogniu. Jeżeli decydujesz się na makaron, ugotuj go przed dodaniem do całego dania al dente w osobnym garnku (ja zamiast gotować 12 minut gotuje 6 min). Dodaj makaron/kaszę i mieszaj przez około 2 minuty. Następnie dodaj gałkę muszkatołową , roztarty szafran (ja czasem używam przyprawa do paelli lub kurkumy, które są tańsze) oraz bulion. Gdy cały bulion zostanie wchłonięty przez kaszę, dodać mleko. Kasza powinna być ugotowana al dente. W tym czasie na drugiej patelni zrumienić szynkę. Patelnię z kaszą odstawić z ognia, dodać parmezan i wymieszać. Podać z szynką. Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem.
We need:
120 g of wholemeal pasta or pearl barley
10 g of olive oil
300g of leek
300 g of carrots broth or vegetable broth cube
220 g of milk milk 1.5% fat
80 g of Prosciutto di Parma (Serrano ham or schwarzwälder schinken)
10 g of olive oil
15 g cheese, grated parmesan
Nutmeg, saffron
Tweet
A śmietana może być, ewentualnie jogurt typu greckiego? Od dzieciństwa nie spożywam mleka, nawet kakao mnie nie kusi. Też często kombinuję podobnie, wolę szybkie proste danie, zamiast odgrzewanego z wczoraj :-)
OdpowiedzUsuńChodziło o zrobienie sosu beszamelowego, ale wydaje mi się, że jogurt mógłby być. Śmietana jakoś mi nie pasuje, ale zawsze spróbować można!
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko, co ma szynkę szwarcwaldzką! :) więc i to musi być dobre :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie:) Przyrządzam podobne danie, ale z wędzonym łososiem - też pasuje
OdpowiedzUsuń