Dziś pokaże mój, ostatnio ulubiony sposób na przyrządzenie łososia w sosie koperkowym. Jest super szybki i lekkostrawny, idealny na obiad lub kolację. Dla 2-3 osób potrzebujemy:
- Łosoś 0,5 kg
- Jogurt grecki 340g
- Jogurt naturalny 100g(najlepszy jest gęsty)
- Pęczek koperku
- Czosnek 2 ząbki (może być więcej jak ktoś lubi)
- Sól i odrobina pieprzu
- gałązka rozmarynu
Today I will show you recently my favorite recipe to prepare salmon in dill sauce. It is super fast and light, perfect for lunch or dinner. For 2-3 people need:
- Salmon 0.5 kg
- 340g Greek yogurt
- Natural yogurt 100g (best is dense)
- A bunch of dill
- 2 cloves garlic (can be more if you like)
- Salt and a bit of pepper
- Sprig of rosemary
Jogurty mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gałązkę rozmarynu. Koperek siekamy drobno i również mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Łososia płuczemy pod zimną wodą, wkładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy sosem koperkowym. Najlepiej zostawić danie na pół godziny, ale jeżeli nie mamy czasu nic nie szkodzi. Pieczemy w 200 stopniach przez około 25 minut. Mi najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami lub brązowym ryżem. Smacznego!
Mix yogurt together, add the crushed garlic and rosemary sprig. Chop the dill finely and mix well with yogurt, season with salt and pepper. Rinse the salmon under cold water, put into a casserole dish and cover with dill sauce. Best to leave the dish for half an hour, but if we do not have time is not matter. Bake at 200 degrees for about 25 minutes. Enjoy!
Tweet
Why did you use two different yogurts?
OdpowiedzUsuńHi! I used 2 yogurts because one of them is more sour, this is also why I didn´t use lemon, for me would be too much. Let me know if you will try this recipe :)
OdpowiedzUsuń