One Happy Life!

One Happy Life!

wtorek, 1 lipca 2014

Fast & easy homemade soy milk - Szybkie i łatwe, domowe mleko sojowe [vegan][vegetarian]



Jest dużo powodów, żeby nie pić krowiego mleka, np alergie, nietolerancja laktozy i jego wysoka kaloryczność. Wielu odstręcza też etyczna strona produkcji mleka. Sklepy oferują nam odpowiedniki sojowe, ryżowe i migdałowe. Niestety, to produkty często dosładzane, o sztucznie poprawionym smaku a w dodatku drogie. Co nam pozostaje? Produkcja domowa! Po tygodniach poszukiwań znalazłam wreszcie przepis, dzięki któremu jest to naprawdę proste, bardzo szybkie a gotowy napój trwały i śmiesznie tani!
There is a lot of reasons not to drink animal milk - like allergies, lactose intolerance, high nutrition value... Many people also do not approve of the animal treatment in milk farms. Shops offer us soy, rice and almond milk instead. Unfortunatelly, such products are often packed with sugar, artificial flavours and are expensive! Luckily, we can make it at home! After weeks of research I finally came across a recepie that is easy, quick and the final product will be durable and super cheap!



Składniki na ok. 1 litr mleka:
- soja - 100 g
- woda
To wszystko! Woda z kranu doskonale się sprawdzi. Niezbędne będą również przyrządy takie jak blender i sitko o małych oczkach lub czysta ściereczka/gaza.
Czas przygotowania - ok. 15 - 20 minut (+ minimum 12 h namaczania soi)



Ingredients for araound 1 liter:
- soy - 100 g
- water

That's it! Tap water will do. You will also need a blender and fine strainer or a piece of clean cloth.

Preparation time - about 15 - 20 minutes (+ minimum 12 hours of soaking)



wszystko, czego potrzebujesz
everything you need

Aby otrzymać ok. 1 litr mleka potrzebujesz 100 g. soi. Zalej ziarna wodą i zostaw najlepiej na całą noc – to bardzo ważne i niestety bez tego nic się nie uda. Soję wrzuć w dużą miskę i wlej tyle wody, by zakrywała ją o kilka centymetrów – ziarna wpijają dużo wody i bardzo pęczneiją. Ja często moczę soję z wieczoru na wieczór, więc nawet 24 godziny.

To get around 1 liter of milk you need 100 grams of soya. Put it into water and leave overnight - it is very important and you cannot skip this step. Put soya into a big bowl and make sure that water covers it well - the grain will bloat a lot and soak a lot of water too. I often leave soya soak for 24 hours.

Nie palę, zapalniczka jest od kuchenki! :)
I do not smoke, I just need the lighter for the stove! :)

PRZYGOTOWANIE

Po namoczeniu wylej wodę, przesyp ziarna do naczynia w którym wygodnie będzie blendować i zalej soję niepełną szklanką zimnej wody. Następnie zmiksuj wszystko na gładką maź – im dokładniej tym lepiej, ale bez przesady - nie powinno to zająć dłużej niż minutę. W międzyczasie w odpowiednio dużym garnku zagotuj 3 szklanki wody – do brzegu powinno zostać sporo miejsca!


Do gotującej się wody wlej powstałą białą maź i uzbrój się w pół szklanki zimnej wody. Płyn należy co jakiś czas mieszać i nie spuszczać z oczu! Po kilku minutach na powierzchni wytworzy się piana i zacznie się szybko podnosić – wystarczy kilka sekund nieuwagi a wszystko wykipi, a przypalona soja to koszmar do czyszczenia… Dlatego kiedy woda zaczyna się podnosić dolej zimnej wody z przygotowanej połowy szklanki i intensywnie mieszaj. W sumie woda podniesie się w ten sposób trzy razy, po można ją zdjąć z ognia.
Teraz wystarczy zawartość garnka przecedzić przez sitko lub przecisnąć przez gazę albo czystą ściereczkę i gotowe!

PREPARATION

After soaking put all the soya (without water) into a vessel that will be comfortable for blending and add a little less that one cup (a glass of capacity around 250 ml) of fresh water. Now blend it well in order to obtain smooth consistency. The smoother the better, but don't get paranoid - small lumps are fine and whole process shouldn't take more than 1 minute. In the meantime in a big pot boil 3 cups of water. You will need a lot of space in the pot!

Add our white emulsion to the boiling water and grab a half full glass of cold water. You should constantly watch the pot and stir from time to time. After few minutes foam will appear on the surface and it will start to rise very quickly - few seconds of distraction and it will boil over (like on th 4th photo...) - a horror to clean and a waste of product. When the water starts to rise, add some of the cold water from the glass and stir quickly. As the foam rises for the third time, you can take your milk off the stove.

Now all you have to do is strain the milk through a strainer or a cloth et voila!


cały proces przygotowania
whole preparation process



UWAGA!
Nie wyrzucaj pozostałych po przecedzeniu resztek – to tzw okara. Jest jak najbardziej jadalna a dobrze użyta stanowi podstawę pysznego dania! Właśnie z tym eksperymentuję - wkrótce będę mogła pokazać efekty mojej pracy i podrzucić wam parę wegetariańskich lub wegańskich przepisów.

ATTENTION!
Do not throw away the strained white stuff - it is so called okara. It is completely eadible and can serve as a base to many tasty vegan and vegetarian dishes (or as addition to meat ones). I am testing it right now and soon I will have some recepies!


okara i gotowe mleko
okara and milk



PODSUMOWANIE
Blendowanie to minuta, gotowanie ok. 10 minut, przecedzenie kolejne 5-10 a otrzymujemy litr zdrowego, w 100 % naturalnego mleka sojowego – bez cukru, bez konserwantów i bez barwników – idealne dla alergików i wegan. Mleko sojowe samo w sobie prawie nie ma smaku, ale doskonale zastępuje krowie w przepisach na tradycyjne potrawy (np. naleśniki). Możemy je też np. zmiksować z owocami by otrzymać koktajl mleczny.


Mleko przechowuj w lodówce. W internecie słyszy się opinie, że należy je spożyć w ciągu 2-4 dni - nie mam pojęcia, skąd się biorą te bzdury. Najdłużej leżało u mnie 2 tygodnie i było wciąż doskonałe. Podczas gotowania zachodzi de facto proces pasteryzacji - jeśli tylko użyjesz czystego pojemnika i nie wprowadzisz do środka bakterii (czyli żadnego picia prosto z butelki!), to mleko bardzo długo będzie przydatne do spożycia.

Cena takiego mleka w sklepie to ok. 10-12 zł (nie biorę pod uwagę tańszych wersji z supermarketów, napakowanych cukrem i sztucznymi aromatami), a moja wersja generuje koszt ok. 1 zł.

gotowe!
ready!

SUMMARY

Blending takes a minute, cooking around 10 and straining another 5 to 10 and we get a liter of healthy, 100% natural soy milk - without sugar, preservatives or artificial colours - perfect for people with allergies and vegans. Soy milk itself has little flavour but it can perfectly substitute animal milk in many traditional recepies (like pancakes). You can also blend it with fruit to create a milkshake.

Keep your milk in the fridge. On the Internet you can read that it has to be consummed in 2 - 4 days, but I have no idea where this nonsense came from. Once I kept it for 2 weeks and it still was good. After all during cooking we pasterize it - if only we use a clean container and not lat any bacteria in (no drinking stright from the bottle!) it will keep it's freshnness for quite a long time.

In a store soy milk costs around 3 dollars (I don't count cheap supermarket versions, loaded with sugar and faux aroma). My version costs around 25 cents!




2 komentarze:

  1. Super łatwe, teraz śmieję się jeszcze bardziej z tych, którzy je kupują w sklepie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawda? :D Kilka chwil i mamy domowe mleko bez żadnej chemii!
    Testuję jeszcze dwa inne zamienniki roślinne - kiedy dopracuję przepisy, podzielę się na blogu :)

    OdpowiedzUsuń