One Happy Life!

One Happy Life!

wtorek, 20 maja 2014

Mushroom soup - quick and tasty! (also fit!) [vegan][vegatarian]

Od dość dawna testuję przepisy na zupę grzybową. Wbrew pozorom nie jest łatwo o przepis, który były prosty, szybki a na dodatek jego efekty smaczne. Mówiąc szczerze, wylałam nawet trzy garnki zupy, bo nikt nie chciał tego jeść (a nienawidzę wręcz marnować jedzenia!).

I've been testing recepies for mushroom soup for some time now. It might not seem so, but it is very hard to find one that is easy, quick and the results are tasty. To be honest I even had to throw away three pots of soup, since nobody wanted to eat my experiments (and I hate wasting food!).




Myślałam już, że taki przepis po prostu nie istnieje, ale całkiem przypadkiem zainwestowałam w pewną wegańską książkę kucharską i to był strzał w dziesiątkę! Przepis zmodyfikowałam jednak na swoje potrzeby - jest dzięki temu jeszcze szybszy, a w smaku nic nie traci :) Na dodatek jest niskokaloryczna, a nawet może być wegańska!

I started to think that no such recepie exists, but I happened to buy online a vegan cookbook and that was it! I've modified the recepie so it would be even easier and quicker, but the taste is top notch :) What is more it is really low in calories and you can make it totally vegan!

Składniki:
1/2 kg pieczarek (ale mogą być leśne, jeśli ktoś ma)
1 cebula
1 łyż. soku z cytryny
3 szklanki wywaru z warzyw (lub z kostki! mięsożercy mogą użyć nawet rosołu)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki mąki (niekoniecznie)
pieprz
imbir (niekoniecznie)
sól

1. Pieczarki umyć (wbrew powszechnemu przekonaniu, po umyciu pieczarek wcale nie trzeba obierać! No, chyba że macie jakieś wyjątkowo paskudne egzemplarze) i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.

2. W garnku, w którym planujecie gotować zupę rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej około 1/4 wszystkich pieczarek. Posypać je do smaku solą, pieprzem i wyjąć. Przydadzą się na końcu.

3. Na pozostałym w garnku tłuszczu zeszklić cebulę. Posypać ją mąką i zrobić zasmażkę. Można oczywiście zrobić zupę bez zasmażki, ale to niewiele kalorii, a znacznie podnosi smak!

4. Stopniowo, mieszając, dodać wywar z warzyw i zagotować. Wrzucić surowe pieczarki. Przykryć i dusić na wolnym ogniu ok. 8 minut.

5. Zupę zmiksować (uwaga na blender! plastikowy źle zniesie bardzo gorący płyn), doprawić do smaku solą, pieprzem, imbirem (jeśli ktoś lubi) i sokiem z cytryny. Przelać do talerzy i udekorować smażonymi pieczarkami (dają też dużo smaku!). Ja dodałam jeszcze jogurt naturalny i ziarna słonecznika. Można zamiast tego użyć np. szczypiorku, nasion dyni, grzanek... co kto lubi!

Ingredients:
1/2 kg mushrooms
1 onion
1 tsp lemon juice
3 glasses of vegetable boullion (you can use cubes or even non-vegerable one if you prefer)
2 tbsp olive oil
2 tbsp flour
pepper
ginger
salt

1. Wash your mushrooms (is they are not very damaged you do not have to peel them!), cut them in slices. Peel the onion and cut it in small cubes.

2. In the pot that you will be using for your soup heat some oil and fry inside about 1/4 of your mushrooms. Add some salt and pepper and put them aside - you will need them at the very end.

3. On the remainings of olive oil fry onion and add flour to create roux. You can do it without flou but it REALLY brings the flavour out, and it's not a lot of calories!

4. Keep stirring and add boullion and then raw mushrooms. Cover your pot and keep the soup over a small flame for about 8 minutes. 

5. Now blend you soup (watch out! plastic blenders don't like very hot liquids!), add spices according to your liking - salt, pepper, ginger (if you like) and lemon juice. Pour into bowls and decorate with fried mushrooms (it's really good for flavour too!). I also added some plain youghurt and sunflower seeds. You can also use here chives, pumpkin seeds, croutons... as you like it!








3 komentarze: